Šiandien vėl sugrįžtu prie proto nuraminimo temos. Jau kiek anksčiau, dar iki kelionės Indijon aptarėm kelis dalykus, kaip tai padaryti: jogos ir kvėpavimo pratimai, ankstyvas kėlimasis, malda, šaltas dušas. Dabar pažūrėsim kaip veikia protą maistas. Jis, kaip ir viskas, kas yra gamtoje, skistytinas į tris gunas, arba energijas: neišmanymo, aistros ir satvos.
Taigi pirmausia trumpai apie tamasinį, arba neišmanymo energijos maistą. Išvardinu koks tai konkrečiai maistas:
Kakava, grybai, česnakas, svogūnas.
Visas fermentuotas maistas, pernokę vaisiai. Persivalgymas.
Marinuoti, konservuoti, šaldyti produktai. Vakarykštis maistas. Mėsa , žuvis, kiaušiniai.
Greitas maistas.
Chemiškai apdorotas maistas.
Iš anksto paruoštas maistas.
Supakuotas maistas.
Konservantai.
Aitrusis pipiras (radžas + tamas).
Labai riebus, perkepintas maistas.
Beskonis, pagedęs maistas.
Daug kartų šildytas, paruoštas be meilės ir įkvėpimo, išgautas prievartos ar agresijos būdu maistas. Blogo kvapo maistas.
Paruoštas iš pusgaminių maistas.
Pusfabrikačiai ir užkandžiai. Poras, baklažanas, bulvė.
Pasižiūrėjus sąrašą verkt noris, nes nebelieka, ką valgyt ir gert. Tiek įpratom, o gal ir esam pripratinti prie šito maisto, kuris neigiamai veikia visais lygmenim: fiziškai, psichiškai ir dvasiškai. Toks maistas, kaip benzininei mašinai dyzelinas. Jis mums visiškai netinka. Nei ilgai, nei toli nuvažiuosim ne to kuro prisipylę. Bet žmogus nėra žmogaus rankų darbo produktas. Dievas nesukūrė mūsų tokių stiprių, kaip tigrai ar greitų kaip gepardai, bet mes, mūsų organizmas, kūnas labai gerai sudėtas. Dėl tam tikrų apsaugos ir valymosi sistemų dažnai tik po daugybės metų sunegaluojam dėl netinkamos mitybos. Bendrai paėmus tama gunos maistas mus užteršia, slopina, migdo, sargdina.
Aistros energijos, arba radžasinis maistas:
Aitriosios paprikos, imbierai, juodieji pipirai, kuminai.
Keptas, rūkytas, riebus, prieskoningas ir aliejingas maistas.
Kefyras ir rūgpienis.
Cukrus, druska. Per karštas, per aštrus, sūrus, kartus ir pan. maistas. Valgymas paskubomis taip pat yra radžasinis.
Daug prieskonių.
Jei neišmanymo energijos maistas mus slopina, migdo, tai radžasinis sužadina veikt, eit, skubėt. Gyvendami mieste per jusles per dieną pisirenkam daug informacijos ir taip sužadinaaam protą. Jis kažko užsimano, kažką pisimena, jam sunku „ramiai pasėdėt“. Protas tampa kaip kelių metų vaikas, kurio nein nei sugaut, nei minutei pasodint. Protas, kaip laužas – kuo daugiau malkos primesim, tuo didesnį laužą apturėsim, o nespėję laiku atsitraukt galim apdegt.
Dorybingas maistas: vanduo, gaivus oras, vaisiai, daržovės, grūdai, ankštiniai, riešutai, sėklos, pienas, sviestas, ghy, lasis (pasukos). Visi vaisiai.
Visiška satva: datulės, bananai, figos, vyšnios, slyvos (juodosios slyvos), mangas, kriaušės,. obuoliai, juodieji serbentai, avietės.
Abrikosai – satva ir radžasas.
Apelsinai turi ir radžaso.
Satva + radžasas – rauginti pieno produktai, tokie kaip varškė, grietinė, riaženka, jogurtas.
Asafetida.
Šviežių vaisių sultys, medus, žolelių arbata.
Matom, kad dorybingo maisto pilna miške, lauke, sode ir darže. Tokiu maistu neapsinuodysim, neapsivemsim nuo juo. Jis turi daug pranos, arba gyvybinės energijos. Toks maistas nei veda mus inercijon, nei išblaško. Juo pasisotinę jaučiamės ne praradę jėgas, bet įgavę jų.
Taigi, jei esam apatiški, mieguisti, daugiau vartokim satviško maisto. Jei esam labai aistringi, vėlgi maitinkimės satviškiškai!